Beseda s pracovníčkou Zemplínskej mestskej knižnice v Trebišove

Známy pedagóg J.A. Komenský povedal: „Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom.“
Mesiac marec, ktorý práve plynie, máme už od školských čias v pamäti zapísaný ako mesiac knihy. Možno tento prívlastok už nevnímame tak intenzívne ako kedysi, keď bolo oveľa menej možností vzdelávania a získavania informácií ako dnes, no napriek tomu má literatúra zaiste v bežnom i študentskom živote svoje stále miesto. Zdrojom stretnutí s knihami odjakživa nie sú len kníhkupectvá a vlastné domáce knižné zbierky, ale svoje nezastupiteľné miesto tu majú aj knižnice. Už tradične mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i mesiacom knihy. Kniha najväčší priateľ človeka od vynálezu kníhtlače patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Prečo si Mesiac knihy pripomíname práve v marci?
Mesiac knihy si pripomíname od roku 1955. Podľa jednej verzie sa stal mesiacom knihy z komerčných dôvodov. Zvolili si to sami kníhkupci, lebo bola na jar malá návštevnosť v obchodoch. A marec práve preto, lebo v tomto mesiaci sa narodil a zomrel Matej Hrabenda, významný buditeľ, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry.

Práve z týchto dôvodov, sa učiteľky tretích a štvrtých ročníkov, rozhodli dňa 9. 3. 2012,  pozvať na návštevu našej školy, pracovníčku Zemplínskej mestskej knižnice nášho mesta, aby im pútavou a nenásilnou formou porozprávala o knihe ako takej. Pomocou audiovizuálnej techniky, priblížila žiakom funkcie knihy, ako s knihami zaobchádzať, ako sa o ne starať, kto je to spisovateľ, ilustrátor, kníhkupectvo, knižnica, autorku detskej literatúry Máriu Ďuríčkovú a jej tvorbu, atď. Viedla so žiakmi dialóg, čítala úryvok z ľudovej rozprávky a takýmto spôsobom priviedla našich tretiakov a štvrtákov do „sveta kníh,“ ktorý má aj dnes svoje neopakovateľné čaro.

autor textu a fotografií: Mgr. A. Sokolská

© 2012 – 2018, Základná škola, ul. Ivana Krasku, Trebišov. All rights reserved.