Vitamínový deň alebo choroby sa nebojíme…

Najčarovnejšie ročné obdobie, plné farieb, dozrievajúcich plodov, ale aj zmien počasia,  je jeseň.
Je  predzvesťou zimy. Prichádza pomaly. Dni sú čoraz kratšie, slniečka menej a aj studený vietor začína vystrkovať rožky.
Jeseň je aj časom zberu ovocných plodov a zeleniny, ktoré nám budú dávať vitamíny počas zimy a ochránia nás pred pazúrmi neželaných chorôb.
Čo treba robiť, ako sa treba stravovať, obliekať, aby sme boli zdraví a v škole nechýbali ani jeden deň pre chorobu, prváčikom z 1.A a 1.E vysvetlila  „kamarátka Adelka.“ Na interaktívnej tabuli si vyskúšali, ako sa obliecť do školy, keď už je vonku chladnejšie, urobili si zdravú virtuálnu desiatu plnú vitamínov.
Teória je, však, teória, ale prax je prax. A tak v praktickej časti poznávali vystavené druhy ovocia a zeleniny, určovali ich farbu, počet, určovali prvú hlásku slova a pomohli pani učiteľkám potriediť ich do košíkov OVOCIE a ZELENINA. Dozvedeli sa, že ovocie a zelenina sa dajú zavárať a sušiť.
Každý si potom sám pripravil z chleba, masla, uhorky, paradajky, reďkvičky zdravú desiatu a pekne si ju aj zabalil. Čo by to, však, bolo za desiatu, keby chýbali  sladké vitamíny? Jabĺčka, hrušky, mandarínky, hrozno, slivky, sušené marhule, ananásový kompót deťom veľmi chutili.
Aby sme po zraku, sluchu, chuti, čuchu zapojili aj hmat, nakoniec si deti z plastelíny vymodelovali rôzne druhy ovocia. Prežili sme jedno krásne predpoludnie a už teraz sa tešíme na ďalší tematický deň.
Mgr. Z. Pavlikovská a Mgr. M. Havranová

© 2014 – 2018, Základná škola, ul. Ivana Krasku, Trebišov. All rights reserved.