Marec – mesiac knihy

Keď mám peknú knižku v ruke

– hoci neveľkú –

je to, akoby som stretla

dobrú priateľku.

Marec – mesiac knihy bol prvýkrát vyhlásený v roku 1955 ako snaha o udržanie a podporenie trvalého záujmu o knihy. Podľa jednej verzie sa stal mesiacom knihy z komerčných dôvodov. Zvolili si to sami kníhkupci, lebo bola na jar malá návštevnosť v obchodoch. A marec práve preto, lebo v tomto mesiaci sa narodil a zomrel Matej Hrebenda, významný buditeľ, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry.

Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých.

Aj žiaci nultého ročníka mali jedno dopoludnie pripravené aktivity spojené s týmto mesiacom. Deti najskôr prostredníctvom rozhovoru a prezentácie zistili, ako sa vyrába papier, z ktorého sa skladá každá kniha. Zážitkovým učením si samostatnú prácu aj vyskúšali. Dozvedeli sa, kto je spisovateľ a aké knihy môže písať. A tiež, že obrázky do knihy kreslí ilustrátor. Medzi ďalšie edukačné aktivity patrilo rozprávanie rozprávky podľa obrázkov, výroba záložky do knihy a rozprávkové leporelo Červená čiapočka. Po dokončení leporela žiaci rozprávkový príbeh rozprávali svojim spolužiakom. S Červenou Čiapočkou, ktorú majú deti tak radi, sme vypĺňali pracovný list, ktorý deti veľmi zaujal . Všetky aktivity ich zaujali a prejavilo sa to aj na šikovnosti a radosti z práce.

Hoci dnes už málokto vie, že kniha má v marci svoj sviatok, my sme si to pripomenuli.Aj v dnešnej dobe je potrebné deti naučiť, že je dôležité, aby uprednostnili klasické knihy pred počítačom a televízorom. Nie nadarmo sa hovorí: „Kniha, najlepší priateľ človeka“.

Mgr. Jarka Chomová

© 2015 – 2018, Základná škola, ul. Ivana Krasku, Trebišov. All rights reserved.