Vianočná výzva “Spravme Vianoce neznámym starkým”

Jednou z tradícií Vianoc, na ktorú sme už takmer zabudli, bolo aj posielanie vianočných pozdravov. Nie je to možno tak dávno, čo nám v schránkach pred Vianocami zvykli pristávať vianočné pohľadnice a listy, v ktorých nám naši príbuzní či blízki priatelia želali niečo milé. V posledných rokoch sme však akosi na tento milý zvyk zabudli. V dobe, kedy je rýchlejšie poslať e-mail či SMS, kedy poriadne nemáme na nič čas, si len málokto dovolí ten luxus sadnúť si na nejaký čas a napísať blízkym list či pohľadnicu. Tradícia vianočnej pošty však stále žije v pamäti našich starých rodičov. Možno sa im dokonca pred Vianocami aj zjaví v schránke aspoň jedna pohľadnica. Čo však babičky a deduškovia v domovoch dôchodcov, z ktorých mnohí už zostali na tomto svete sami? Vianočná pošta je tým najjednoduchším projektom na svete. V domovoch dôchodcov sú starkí, pre ktorých dostať poštou ručne písanú vianočnú pohľadnicu či list je dar. Dar, ktorý znamená, že na nich ešte vždy niekto myslí a praje im krásne sviatky. Nie sms-kou a už vôbec nie mailom, ale tak, ako boli zvyknutí celý svoj život. V našej rýchlej dobe hromadných rozosielok a vzájomných označovaní sa je to niečo „staromódne“, pomalé a vzhľadom na bezplatnosť „pozdravov“ cez sociálne siete aj drahé, no pre nich je to to „pravé osobné“.

O čom bola výzva?

Napíšte vianočnú poštu babke a dedkovi v domove dôchodcov

V domovoch dôchodcov žijú seniori, ktorí už nikoho nemajú. Veľmi ich poteší ručne písaná vianočná pošta. Práve o tom je výzva “Spravme Vianoce neznámym starkým”.

Seniori sú zvyknutí dostávať na Vianoce rukou písané listy či pohľadnice. Je to pre nich ozajstný dar – rukou písané prianie, symbol toho, že na nich niekto myslí.

Aj my žiaci 3.B triedy, sme sa do tejto výzvy zapojili, vlastnou výrobou vianočnej pohľadnice a urobili radosť neznámym starkým.

PaedDr. J. Chomová

© 2017 – 2018, Základná škola, ul. Ivana Krasku, Trebišov. All rights reserved.