Vianoce na našej škole

Vianoce…

čas, keď ľuďom pohrávajú na perách tajomné úsmevy, keď deťom svietia v očiach iskričky šťastia a očakávania, čas, keď sa vypekajú voňavé medovníčky a keď zdobíme svoje príbytky najkrajšie ako vieme. No nielen v mestách, obchodoch či našich domovoch vládne slávnostná atmosféra, ale aj my sme sa snažili vytvoriť v našich novootvorených priestoroch na Medickej ulici príjemné miesto na učenie, ale aj oddych a zábavu.

            Hneď od vstupných dverí sa na vás zo stropu sypú veľké biele vločky, ktoré zútulňujú aj celú hlavnú chodbu. Z chodbových násteniek na nás dýcha Pani Zima a aj vďaka šikovným rukám nášho pána údržbára sa na nás od začiatku zimy usmievali traja snehuliaci a  dva malé zasnežené stromčeky vyrobené zo zvyškov paliet. Tretí, najvyšší zasnežený strom so zlatou hviezdou nám pripomínal vianočný čas v hornej časti  chodby. Zručné ruky pani učiteliek zas ozdobili okná bielymi papierovými stromami s drobnými padajúcimi vločkami. Niektoré dvere dostali  podoby veľkých snehuliakov, z namaľovaných stromov na stenách chodby už opadali listy a sem tam sa na nich usadili vrabce, straky či vrany. Asi najkrajšou vianočnou dekoráciou našej školy bol nami vyrobený podsvietený stojan so štyrmi advetnými sviečkami a obrovský vianočný stromček.

            Každá trieda sa na Vianoce pripravovala podľa svojich predstáv. V 0.G vyrábali stromčeky, v 1.B anjelov, všetci sme sa učili vianočné piesne a koledy, rozprávali sa o svojich zvykoch a tradíciách a viackrát sme si vytvárali zoznam nekonečných vianočných prianí a darčekov, ktoré by sme chceli nájsť pod stromčekom.

            Táto predvianočná atmosféra vyvrcholila pre žiakov 0.E a 0.F slávnostným  pohostením, ktoré pre ne pripravili triedne učiteľky. Všetky rozhovory o vianočných tradíciách zrazu dostali reálny obraz. Na stole nechýbali oblátky s medom a cesnakom, peniaze ukryté pod obrusom, ale i krájanie jabĺčka ako znak celoročného zdravia pre všetkých. Hostili sme sa síce len drobnými maškrtami, tortou, popíjaním detského šampanského, ale najväčší úspech zožali predsa len darčeky pod stromčekom, kde si každé dieťa našlo svoje prekvapenie.

Úsmevy, rozhovory, vzájomné ukazovanie si darčekov a spokojné pohľady detí boli znakom toho, že dobrá myšlienka splnila svoj účel a všetci sa plní radosti pobrali do svojich domovov pripraviť sa na sviatky strávené so svojimi rodinami.

                                                                                              Mgr. Miroslava Dušeková

                                                                                                    tr.učiteľka 0.F

© 2018, Základná škola, ul. Ivana Krasku, Trebišov. All rights reserved.