XI. Nadregionálny festival Rómov južného Zemplína

Občianske združenie Nová cesta organizovalo dňa 17.11.2012 XI. Nadregionálny festival Rómov južného Zemplína, ktorého sa zúčastnili aj žiaci ZŠ na ul I.Krasku. v Trebišove.

Národnostná kultúra Rómov v regióne Zemplín má vážne problémy s existenciou vlastnej  kultúry. Udržiavať tradície, zvyky a krásu rómskej kultúry bez akejkoľvek podpory štátu, samosprávy alebo sponzorov je nemysliteľné. Je veľmi ťažké v súčasnom období presviedčať  donorov ako aj samotných Rómov o potrebe udržateľnosti tejto národnostnej  kultúry, ktorá obohacuje a potvrdzuje existenciu národa žijúceho stáročia v tomto regióne. Aj napriek týmto problémom  sa vyvíja obrovské úsilie realizovať každý rok Regionálny festival Rómov Zemplína. Zámerom tohto projektu bolo odprezentovať rómsku kultúru širokej verejnosti prostredníctvom  amatérskych folklórnych súborov (hudba ,tanec a spev).

Hlavný cieľom XI. Nadregionálneho festivalu Rómov južného Zemplína bola  prezentácia národnostnej kultúry Rómov v regióne Zemplín,  umeleckých folklórnych aktivít na regionálnej úrovni s cieľom dosiahnuť spoločenský prínos  pre rozvoj rómskej kultúry  v regióne Zemplína a vytvárať priestor pre stretávania sa kultúr regiónu.

Tento festival je tradičným sviatkom Rómov Zemplína , priestorom na  prezentáciou tradícií, zachovaním identity a materinského jazyka.

 autor: Mgr. Jarmila Kuzmová

Vystúpenie našich žiakov from zskrasku.tv on Vimeo.

© 2012 – 2018, Základná škola, ul. Ivana Krasku, Trebišov. All rights reserved.